Jesper og Sabina hos Copenhagen Classic Boat Service kan andet end at restaurere klassiske træbåde. De er nu gået i gang med at renovere en lækker Engholm 32 fra 90 erne, som skal bruges til langtur og sommerhus. Engholm bådene blev bygget og svejst i 4,5 mm marinestål i flere udgaver oppe i Mou hos LP Yachts. Engholm 32 fods modellen var den mindste i serien, men yderst velsejlende og meget rummelig trods sin 32 fod. Rigtig mange har haft gode stunder på langtur i denne “kampvogn” af en sejlbåd der blev tegnet af Arne Borghegn der også har tegnet rigtig mange både for andre danske bådebyggere igennem tiderne.
Gode Malerråd:
- Varmt, gerne omkring 20 grader
- Ikke fugtigt, mal midt på dagen (ingen kondens, ingen dug)
- Ikke direkte solskin, gerne overskyet
- Vindstille, ingen støv/pollen
- Ingen insekter
- Vær godt forberedt, ikke være stresset, brug altid de rigtig remedier og sikkerhedsanordninger.
Laver du et godt resultat, føles det til gengæld som ren balsam for sjælen.
Engholm er kommet indenfor i en hal, det er godt, da det er meget lettere at arbejde indenfor end udenfor, især når der skal males på overbygning og fribord, og når projektet strækker ind i efterår og vinter.
Efter at have slebet båden over alt for løstsiddende maling og rustne områder, som typisk sidder på skarpe kanter hvor malingen enten er blevet slebet/slået af igennem tiderne eller bare ikke er behandlet ordentligt i tidernes morgen, går Jesper og Sabina i gang med at “plette” det rene stål med epoxy maling som er det bedste til stål. De bruger Gelshield 200 som er en 2 komponent epoxy til bla. Osmose forebyggelse men i særdelshed også rustforebyggelse da den er opbygget med små flager der lægger sig ovenpå hinanden, og ved 300 optørrede my får en overflade der ikke kan gennemtrænges af vand.
Vindueskanter er et sikkert område der ofte bliver angrebet af rust da kanten er skarp og der altid ligger vand på vindueskarmen.
Alle steder hvor der ligesom er hulninger bliver efter de har fået Gelshield spartlet op med Awlfair som er en 2 komponent epoxy spartel der binder på alt og er let at slibe i.
Gelshielden kommer i 2 farver (grå og grøn) så man kan se at man kommer alle steder, bagefter sparteles med Awlfair så man opbygger en ensartet overflade.
Man kan bygge op så kanter bliver rigtig flotte og man kommer på niveau med den oprindelige overflade.
Her kan man se at den gamle originale maling er OK mange steder, sidder det fast og er godt skal man blot slibe overfladen da man på den måde genstarter overmalingsintervallet og kan pålægge ny epoxy. Man kan se at Sabina og Jesper har været grundige alle steder med Gelshield og spartel. Disse skødespilkonsoller bliver rigtig flotte når de bliver malet op med slutmalingen.
Når alt er grundet og opspartlet, maler Jesper hele båden over med et godt lag Gelshield. Her ser man alle pinholes, helligdage inden den får finishprimer, og man kan sagtens lige spartle igen hvis der er nogle smuttere.
Her er hele overbygningen blevet overmalet med et godt lag epoxy.
Her ser man den øverste den øverste del er malet med Finish Primeren der skal være laget mellem Gelshielden og finishmalingen.
Finishlaget har nu fået 2 lag, og skal slibes og have det sidste lag.
Så bliver malet med Perfection Pro Oysterwhite, der skal bygges op med 2 lag, og når det har sat sig, skal man slibe en sidste gang og give det sidste finishlag der bare skal sidde i lige skabet.
Nullermænd, løbere og andre ulyksagligheder gør ikke noget i andet lag, de skal blot slibes væk og ikke sidde i det sidste lag, som bliver det man kommer at se.
Sabina har malet lønningslisten og skandækket ret flot, det er godkendt.
Lag 2 er allerede ret flot, men det skal have et sidste lag. de grønne felter bliver skridfelter der skal males op med en skridsikker maling.
FORTSÆTTES….