Sådan beskytter du dit kulfiber mod UV

Kulfiber er et genialt materiale til både. det er stærkt og samtidig let hvorfor det er stærkt efterspurgt hos kapsejlere der ønsker netop disse egenskaber.

Kulfiber har dog en stor fjende, den hedder UV og saltvand. UV stråler nedbryder kulfiber og epoxy, som kulfiberen består af, derfor er det vigtigt at beskytte den mod UV, og her kommer vores lakker ind i billedet da de er enormt modstandsdygtige mod UV stråler og det nedbrud det medfører.

På denne  lækre og hurtige SOTO 40 som 2 af mine gode venner har købt i Chile, og vi nu forsøger at få til at sejle hurtigt på Øresund var kulfibermasten helt mat af UV stråling fra de fjerne himmelstrøg.

Her anbefaler vi en to komponent polyurethan lak eller maling. Vores malinger har nogle af de højeste scores fra Florida test, hvor man udsætter emner for ekstrem UV og måler på deres nedbrud. Vores Perfection Pro klar lak og Awlgrips lakker ligger helt i top her.

Man sliber alt den gamle og døde lak af emnet, så det fremstår glat og mat. Herefter aftørres det med vores cleaner T0008

T0008 Awlprep Surface Cleaner er et “must” mellem lagene. Når man har slebet og støvsuget bør man overtørre med T0008, det opløser lige det sidste og giver et bedre slutresultat.

Masten landet fra Chile, overfladen er UV nedbrudt og man kan se at lakken ikke sidder fast rigtigt alle steder.

Først afvaskes den med vand og sæbe. der hvor lakken er helt væk og kulfiber er synlig skal der slibes og bygges op med klarlak så der kommer mindst 300 ophærdet MY, og man kommer i niveau med overfladelakken. Denne opbygning kan gøres med en pensel. Vores mast var faktisk i OK stand, dog var den mat og få steder var lakken slidt ind til blottet kulfiber. Vores vurdering var at lappe de steder der var slidt igennem og derefter lakke masten overalt med rulle og pensel 2-3 gange.

Færdig lakeret, står som ny. Reparation lavet i kulfiber og epoxy i masteskinnen, her er det vigtigt at den får 8 x lak. Jeg anbefaler at lakere den med en skumrulle og efterstryge med en 80 mm kunsthårs pensel.

Vi pensel applicerede den, og brugte Perfection Pro, og fortyndede den med 10-15 % thinner 100.

Vi kan nu levere Perfection Pro Varnish. En 2 komponent polyurethean klar lak der leveres i gallon str. 3,8 liter. Hertil køber man 1,9 liter hærder samt en fortynder 100 eller 9 til pensel og rulle påføring, skal man sprøjte den på købes fortynder 910.

Alternativt kan man bruge disse lakker som vi også sælger.

Allwood eller Awlcraft 2000

 

Bruger man Awlwood systemet er det 6 lag af 80 my på et helt nyt emne, det giver ialt 480 my, man skal regne med stor del forsvinder i skyen. 

Bruger man Awlcraft 2000 systemet er det 6 lag af 53 my på et helt nyt emne, det giver ialt 424 my, man skal regne med stor del forsvinder i skyen. 

Indkøbskurv