Agterspejlet skal stå perfekt, da det er det dine konkurrenter skal se når du sejler dem agterud. Desværre udsættes det for ekstremt meget UV og slid da det nærmest altid er vinklet lige op i solen, og ofte er yderst belastet af redningsstiger, hækstag eller bakstag. Billedet viser vores gamle Molich X fra 70 erne.
På vores “nye” Savage Rose VII fra 1986, en dejlig X 402 fra Haderslev, som vi ellers har renoveret til nærmest “mint condition” var tiden nu kommet til agterspejlet/hækken, som vi ikke har lavet noget ved siden vi flyttede nogle bagstag og satte et stort hækstag på da vi skiftede riggen for 6 år siden. Når vi polere agterspejlet holder det derfor kun 14 dage, da gelcoaten, som eller er af den gode kvalitet, er fuldstændig nedbrudt af UV, slid, polering, stressrevner mm.
Man kunne stadig svagt ane aftegninger af de gamle navne på båden som før har heddet “Hippocampus” og “Lovely Rita”
Bådnavnet har også set bedre tider, så det skiftes naturligvis sammen med den renoveringen.
Efter navnet er blevet fjernet med en varmepistol må vi igang med “grovfilen”. Der hvor der er store revner i gelcoaten og ned i glasfiberen, hvor der har siddet gamle reparationer eller brud skal der slibes helt ind til frisk glasfiber med en vinkelsliber.
Så er der slebet klart, og klar til at give den nye friske glasfibermåtter.
Mikkel giver den altid 5 måtter, som klippes til i 5 forskellige størrelser, startende med den mindste, der bliver størrer, på den måde får man den største styrke. Husk at bruge en metalrulle, så alt luft klemmes ud af væv og glasfiber.
Sådan et sæt med polyester, hærder og måtte kan man komme langt med, er det større opgaver må man købe større sæt og ruller.
Når måtterne er tørret op skal der slibes og spartles. Her bruger vi en epoxyspartel som er det bedste, da det limer bedre, lukker bedre, ikke synker og ikke suger vand. Man kan også bruge en polyesterspartel når det er over vandlinien, den eneste fordel er dog den tørre hurtigere op, men skal det gøres ordentligt så brug epoxy spartel. Vi bruger naturligvis den absolut bedste på markedet som nærmest er “gud” for de professionelle bådebyggere Awlfair fra Awlgrip.
Awlfair, er den bedste epoxyspartel på markedet. Uden opløsningsmidler. Kommer i 1 base og 2 hærdere, en hurtig til koldt og en standard til varmt vejr. Vi lager fører den i 2 gallons 7,56 liter eller QT (0,96 liter) pr. del.
Der skal slibes lige så meget som der skal males. Vores “gamle ven” longboardet bliver fundet frem, eller genskabt, den er enkel at lave. Jeg både hader den og elsker det ski.. longboard, hader den fordi det er mega hårdt arbejde, elsker den fordi det er den eneste rigtig løsning hvis det skal være lige, man kan tage de værste toppe med en eksender slibemaskine eller en rystepudser, men skal det være lige, uden fordybninger, så er der ingen vej uden om Longboardet, husk der skal slibes og spartles flere gange før den “sidder i skabet” . Mikkel kan mærke med hænderne om det er OK eller der er fordybninger, er der stadig fordybninger, spartles og slibes igen.
Færdig spartlet.
Når gelcoaten er så nedbrudt som vores var på hækken, så skal man give den en form for “High Build” som er en grovere grundprimer der fylder godt ud og har lidt tråde i sig. Det har High Build fra Awlgrip, men man kan også bruge en undervandsprimer som Internationals Gelshield 200, den er fed og lukker alle små dårligdomme inde efter man naturligvis har slebet, glasset og spartlet ordentligt.
Husk hele tiden at skifte maler tapen, sidder den for længe springer malingen af, så skift ofte, og brug en god kvalitet, gerne en fineline.
Kølle står og nyder Mikkels og mit store arbejde, nu er der slebet og klart til finish primer.
Man kan se at gelcoaten på fribordet stadig er flot trods 37 år!, det skyldes udelukkende at den kvalitetet de lavede i 80 erne var meget bedre end i dag hvor mange ingredinser er blevet forbudte, samt at fribordet ikke har været så udsat som agterspejlet for UV, som er fjende nr. 1. Man vil ikke kunne se overgangen fra fribordet til agterspejlet grundet kanten. Det her, bliver godt.
Så bliver der lagt finish primer på. Her bruger vi Perfection Pro Undercoat som er meget lækker at arbejde med, den er tynd og lægger sig ned i alle fordybninger, den er let at slibe i, men den skal have et par gange.
Perfection Pro Undercoat. Den leveres i gallon str. sammen med en converter og en activator, så den er 3 komp. vi har den både i sort og i hvid base.
Mikkel bygger op med finishmalingen, vi har besluttet os for at bygge et telt til det aller sidste lag, men kan god bygge op i guds frie natur.
Perfection Pro er genialt til at rulle på, er du grundig kan du næsten eller gøre det lige så godt som at sprøjte det på.
Blander selv alle RAL kulører i Kvistgaard.
Her får den andet lag Perfection Pro Finish lak, der er naturligvis mellemslebet, og appelsinhuden er ved at være elimineret.
Vi tilfører ca. 10-20 % thinner 100, komme lidt an på temperaturen, jo varmere des mere thinner.
Mal altid sidste lag i :
Varme
ingen pollen
ingen direkte sol
ingen regn/fugt
ingen blæst
ikke være stresset
-Så bliver det godt.
Svært tilfreds med arbejdet og med farven der er 99,99 % farve-identisk med resten af gelcoaten.
Klar til nyt navn. Den bør stå og ophærde 3 dage før man går igang. Men blankere end blank.
Nyt skilt sættes lige på, hvilket kan være svært når hækken krummer.
Absolut Godkendt.
Klar til 30 år til.